02 februari 2012 | Commentaren (0)

Le Voyage Dans L'Air

AIR-LeVoyageDansLaLune-cover.jpgHet heeft een eeuw geduurd, maar Georges Méliès krijgt dan toch zijn revival. De Franse filmpionier was reeds het onderwerp van Martin Scorsese’s sterke 3D-film Hugo en nu brengt ook het Franse duo Air een plaat uit die volledig is geïnspireerd op zijn legendarische sciencefictionfilm Le voyage dans la lune (die eerder ook al regisseurs Jonathan Dayton en Valerie Faris op het idee bracht van de videoclip voor Tonight, Tonight van The Smashing Pumpkins).

 

Vijftien minuten uit het nieuwe album waren vorig jaar reeds te horen op het filmfestival van Cannes, waar een gerestaureerde ‘kleurenkopij’ van de kortfilm uit 1902 in première ging. Voor de duidelijkheid: kleurenfilm bestond begin vorige eeuw nog niet, maar het was toen de gewoonte om films – beeld per beeld – in te kleuren.

 

Lange tijd werd gedacht dat alle ingekleurde kopijen van Le voyage dans la lune verloren waren gegaan, tot iemand in 1993 op een ellendig hoopje pellicule stootte dat ervoor door moest gaan. De restauratie nam bijna twee decennia in beslag en het eindproduct kreeg gelijk een nieuwe score van Air. Die laatste was zelfs zodanig onder de indruk van het resultaat dat ze besloten er een gans album aan op te hangen.


Het album is vanaf morgen verkrijgbaar en wereldwijd krijgen de eerste zeventigduizend kopers er bovendien de gerestaureerde film bij - meer wilden de rechthebbenden niet toestaan. Eerlijk: we zouden er morgen een uur voor openingstijd al voor gaan aanschuiven.

 

De commentaren zijn gesloten.